luni, 28 octombrie 2013

Buruieni care vindeca


In mod normal acets plante trebuie smulse pentru a lasa legumele si florile sa se dezvolte, totusi unele buruieni au proprietati curative.
 1. Pirul, in cistite. Este foarte greu de scos din pamant, creste foarte usor si sufoca legumele, totusi este un bun diuretic si e recomandat in cistite. Mod de administrare: sub forma de infuzie sau decoct scurt de 10 minute din doua lingurite rizomi la o cana cu apa. Se beau doua cani pe zi.
 2. Volbura e purgativa. Copii ii spun rochita randunicii, dar gradinarii o smulg din culturi, dar ea are actiune puternic purgativa. Mod de administrare: in special sub forma de tinctura preparata din 20g rizomi si radacini la 100ml alcool. Se iau una-doua lingurite amestecate in putina apa inainte de culcare. In caz de constipatie cronica se recomanda alternarea dupa 7 zile cu un alt purgativ.
 3. Busuiocul cerbilor sau menta salbatica. Miroase bine si actioneaza ca dezinfectant al cailor respiratorii, stimulent al secretiilor bronsice, expectorant. Reduce balonarile si ajuta la eliminarea gazelor din stomac. Extern uleiul esential de busuiocul cerbilor ajuta la indepartarea insectelor. Este recomnadat in gastrite, probleme digesive, in combatrea flatulentelor si afectiuni respiratorii, guta, hidropizie-acumularea de lichid in tesuturi, si ca stimulent al sistemului nervos. Mod de administrare: se face infuzie din partile aeriene ale plantei rexcoltate cand este inflorita-o lingurita la o cana cu apa. Se beau trei cani pe zi dupa mesele principale. Uleiul esential de busuiocul cerbilor nu se utilizeaza intern fiind toxic.
 4. Ciulinul reduce glicemia. Stiintific numit Arctium lappa este cunoscut si ca brustur, are actiune diuretica, purgativa, detoxifianata, antiinflamatoare, antioxidanta, indicat in afectiuni dermatologice: acnee, dermatite seboreice, protejeaza piele de UV,ajuta la scaderea glicemiei continand insulina. Mod de administrare: se face decoct din doua lingurite din radacina tocata marunt la o cana apa, api se fierbe la foc mic doua minute, se lasa acoperit un sfert de ora, dupa care se strecoara. Se beau doua cani pe zi. Se poate prepara si infuzie dintr-o lingurita din parti aeriene ale plantei la o cana cu apa, se beau trei cani pe zi . Pentru uz extern se face decoct din doua linguri la oa cana cu apa si se fac aplicatii locale.
5. Papadia in afectiunile ficatului. Preparatele din papadie pot mari secretia biliarade pana la patru ori, dar favorizeaza si excretarea rapida a bilei din vezica. Are actiune generala de purificare a organismului, este indicata in probleme digestive, insuficiente hepatice, iuretica in caz de pietre la vezica urinara si in caz de retentie de lichide. Este contraindicta celor cu microcalculi ai colecistului si persoanelor care sufera de ulcer peptic. Mod de administrare: se prepara o infuzie din doua lingurite de planta intraga (radacina, tulpina si frunze) la o cana cu apa. Se iau cate patru linguri la interval de patru ore. Se poate face si salata de frunze proaspete.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu