duminică, 22 septembrie 2013

Mandala in viata noastra


Cuvantul “mandala” provine din limba sanscrita si inseamna cerc sau centru. Mandala este un desen in forma de cerc, care are la baza construirii sale geometria sacra. “Functia” principala a unei mandale este de vindecare. Prin simpla sa prezenta o mandala ne inconjoara cu energii vindecatoare, ne ajuta sa devenim mai armonizati, mai relaxati, mai impacati cu noi insine.

Daca utilizam si meditatia asupra unei mandale, atunci efectele sunt amplificate. Emisferele noastre cerebrale se echilibreaza, energiile  yin/yang sunt echilibrate, corpurile noastre subtile sunt armonizate, devenim mai conectati la Eu-l nostru interior si prin aceasta trezim in noi capacitatile care se afla in stare latenta, aducand catre constient informatii despre ceea ce suntem noi cu adevarat, ca fiinte de lumina, fiinte multidimensionale. Conectarea cu Sinele nostru se va reflecta atat in lumea noastra interioara, cat si in cea exterioara: mintea va fi mai calma si va emite ganduri pozitive,  judecata asupra celorlalti se va diminua, fiinta va resimti o stare de pace, vom fi mai constienti de ceea ce se intampla cu noi clipa de clipa, invatam sa lucram constient asupra situatiilor de viata, vor aparea sincronicitatile care ne vor ajuta sa ne cream o lume exterioara mai buna, relatiile interumane se vor imbunatati. Prin reconectarea noastra corpul fizic va ajunge in stare de armonie si vindecare.

Asadar mandalele reprezinta un suport extraordinar in devenirea noastra.
Toate mandalele prezentate pe acest site au efecte de vindecare si protectie pt. mai multi zeci de ani pt.utilizator. Numarul de ani difera in functie de modelul mandalei si de cat de mult rezoneaza utilizatorul cu mandala in sine. Se poate cere telefonic sau prin email verificare personalizata. Verificarea se face prin masuratori radiestezice.
Fiecare mandala este incarcata cu energii specifice. Alegerea mandalei se face fie intuitiv, fie se poate da comanda pt. crearea unei mandale personalizate care sa fie incarcata cu energiile necesare pt. persoana care o va detine.
Datorita faptului ca ne ajuta sa ne conectam cu divinitatea din interiorul nostru, mandala este considerata un “cerc sacru”.


Functiile sale spirituale, vindecatoare si simbolice sunt cunoscute si folosite din vechime in toate culturile si civilizatiile lumii.


Cunoscutul psihoterapeut si psihiatru elvetian Carl Gustav Jung, fondator al psihologiei analitice, a redescoperit aceste proprietati ale mandalei printr-o intensa activitate de sondare a profunzimilor Sinelui personal si apoi prin lucrul cu pacientii sai. El a rezumat filosofic calitatile acestei forme, denumind-o “arhetip al intregului”.
Cuvintele sale sunt evocatoare pentru a reda, sintetizat, semnificatia mandalei: “Mandala este centrul. Este exponentul tuturor cailor. Este calea catre centru, catre individuare.”
Prin forma sa primordiala, extrem de bogata in traditie si simbolism, mandala isi reveleaza sensul sacru in cadrul tuturor culturilor antice si nu numai.
Ii intalnim liniile sinuoase in Egiptul antic, in Hinduism, in traditia Celtica, in Crestinismul mistic, in Budhism, in arta Islamica, in civilizatia Maya, in ritualurile de vindecare ale Nativilor Americani, in vechile asezari din tara noastra si in toata arhitectura sacra din intreaga lume.
Puterea sa de centrare si armonizare a energiilor, precum si de exprimare simbolica a zonei adanci si subtile din interiorul nostru, i-a fost readusa la suprafata in societatea moderna vestica de catre psihanalistul Carl Gustav Jung, care i-a redescoperit si explicat efectele.
Viziunea lui Jung, care a folosit intens in activitatea sa introspectiva si terapeutica acest mod de exteriorizare a aspectelor inconstiente, a fost ca “mandala este o reprezentare a totalitatii Sinelui”.
Cu formele sale complexe si intelesurile sale mistice, mandala ramane o misterioasa creatie ce ne atrage irezistibil sufletul catre a o contempla si a intra in rezonanta cu vibratiile ei.

In Hinduism (zona cu care este cel mai des asociata aceasta imagine, in special datorita faptului ca denumirea de mandala provine din limba sanscrita, inseamnand “continator al esentei sacre”)
Cel mai cunoscut tip de mandala hindusa este Yantra – alcatuita dintr-o combinatie complexa de figuri geometrice (cercuri, triunghiuri, pattern-uri florale), fiind o reprezentare simbolica a multiplelor aspecte ale divinitatii. Folosita in meditatie, pentru a atrage prosperitatea, iubirea, vindecarea, protectia si pentru a activa atribute spirituale.
In Budhism (crearea de mandale reprezinta o arta sacra)
cultmand 1
cultmand 13
sand mandala
Mandalele sunt construite din granule de nisip colorat de catre calugari tibetani initiati in aceasta arta. Actul de realizare a compozitiei lor geometrice constituie un instrument de meditatie, de atingere a intelepciunii si compasiunii, un instrument de ghidare pe calea iluminarii. Pentru a sublinia natura tranzitorie a vietii materiale, la sfarsit mandala este distrusa ceremonial, nisipul fiind strans si aruncat intr-o apa curgatoare.
In Egiptul antic
cultmand 2
Floarea vietii – una dintre cele mai vechi figuri de geometrie sacra. Simetria sa deosebita este reprezentata pe Templul lui Osiris, din Abydos.
In traditia Celtica (reprezentarea este artistica si plina de semnificatii, precum si de pattern-uri specifice realizate din spirale, curbe si rasuciri ale liniilor)
cultmand 3
Intrepatrunderea repetata a liniilor, ce formeaza modele incredibil de armonioase, era considerata ca amplificand protectia in fata raului. Mandalele erau folosite ca un instrument de intrare in contact cu originile, viziunile si dorintele noastre, la fel si ca un ajutor de conectare cu divinitatea. Crucea celtica se stie ca este un puternic instrument de protectie si un simbol universal al unitatii, combinand simplu si clar aspectele masculine (linii drepte si unghiuri) cu cele feminine (cercul).
In religiile Crestine (pattern-ul circular se regaseste in halo-urile ce inconjoara capul sfintilor, rozariu, ferestrele catedralelor, design-ul ornamentelor din biserici, crucile celtice, forma de labirint)
cultmand 5
cultmand 6
Hildegard von Bingen, calugarita benedictina (sec XII), reprezentanta importanta a misticismului german, cu deosebite calitati artistice si nu numai; s-a remarcat in domenii ca religie, medicina, biologie, muzica, literatura. Cateva dintre mandalele create de ea…
Hildegard von Bingen 1
Hildegard von Bingen 3
Hildegard of Bingen 4
In Romania (forma de mandala este intalnita in diverse motive ornamentale vechi, in arhitectura bisericilor, unele constructii, podoabe…; de amintit faptul ca unul dintre cele mai stravechi simboluri dacice este forma circulara a spiralei)
Detalii ale Manastirii Curtea de Arges
cultmand 7
cultmand 8
cultmand 9
Poarta maramuresana veche
cultmand 15
Bratara dacica sub forma de spirala
bratara daca
Dispunerea circulara a elementelor din complexul de la Sarmizegetusa si ansamblul megalitic de la Stonehenge
cultmand 16
cultmand 17
In arta Islamica (finetea si complexitatea ornamentelor islamice dispuse circular, de o frumusete si armonie uluitoare, constituie o arta ce produce efecte de atractie hipnotica, nevoie de contemplare si unire cu formele)
cultmand 10
cultmand 11
cultmand 14
???????????????????????????????
Impletirea de culori si forme a mozaicurilor este fermecatoare.
Nativii Americani – folosesc proprietatile  formei circulare in scopuri vindecatoare: Medicine Wheel – modalitate de conectare cu energiile Pamantului si cu intelepciunea Naturii…
cultmand 18
…si in scopuri de protectie: Dream catcher – pazitor al somnului si viselor.
cultmand 19
In Africa (picturi stravechi in pesterile din Mawanga si Kwitone: cercuri concentrice rosii si albe, spirale)
Africa mandala
Africa mandala 2
Africa mandala 3
Stravechea cultura Maya folosea, de asemenea, simbolurile circulare: celebrul Calendar mayas…
cultmand 20
…si universala spirala.
glyph-serpent-spiral
Exemple de mandale cu forme neregulate si simboluri organice, in stilul celor realizate de Jung si pacientii sai
jung-first-mandala     (C.G.Jung)
jung mand    (pacient al lui Jung)
jung mand2
mandala ir
Natura. Cu formele ei gratioase, atat de perfect armonioase… Este imposibil sa nu fim atrasi de ele. Sufletul nostru le recunoaste si se bucura de rezonanta lor, caci si el, la fel ca si trupul nostru, este alcatuit din ele.
Linii curbe, arcuri, cercuri, raze, spirale, intr-o simetrie deosebita, sunt exprimate delicat in corolele florilor, in seminte, scoici, cuiburi, fructe si multe alte elemente ale naturii. Le regasim, de asemenea, in forma sistemului Solar si a detaliilor fizice din interiorul corpului.
Pretutindeni putem admira si simti tema circulara a macrocosmosului si microcosmosului cu bogatele sale variatii.
Dispunerea petalelor si semintelor florilor
mandalanat1
Traim intr-o lume plina de forme. Asa cum suntem inconjurati de tiparele armonioase ale naturii si de simetriile constructiilor omenesti, la fel, interiorul nostru fizic si psihic este alcatuit din forme regulate, mai mult sau mai putin subtile.
Energia vietii curge prin toate aceste forme, activandu-le si animand calitatile acestora, ca sa fie disponibile pentru manifestare. Aceasta este viata. Complexa. Bogata in structuri insufletite, ce formeaza o opera de arta incredibila, infinita…
Rezonam puternic, chiar daca nu mereu constienti, la imagini ce reprezinta geometrii echilibrate. De ce? Deoarece corespondentele formelor pe care le admiram se trezesc la viata si in noi.
Figurile geometrice intersectate si combinate in anumite moduri au un sens specific si exprima caracteristici distincte, unice.
In arta crearii de mandale, se stie de secole ca realizarea si meditarea asupra desenelor ce figureaza, in mod simbolic, anumite aspecte spirituale are efecte vindecatoare. Interactiunea cu formele perfecte stimuleaza in noi zonele tulburate pentru a le aduce la frecventa si forma lor de baza, originala si perfecta.
Se cunostea, de asemenea, si faptul ca orice este asezat intr-un cerc are potentialul de a vindeca si transforma.
Mandalele sunt folosite din vechime in ceremonii de vindecare, datorita efectului lor transformator asupra corpului, mintii si sufletului.
In traditiile vechi si in culturile cu influente orientale, se pune mai mult accentul pe simetrie, realizandu-se imagini circulare concentrice, cu pattern-uri florale, diverse motive ornamentale, multiplicare de geometrii fine si exacte.
In cadrul activitatii sale analitice si terapeutice, C.G. Jung, ca si pacientii sai, a creat mai mult asa numitele “mandale neregulate”, mandale ce au un alt fel de simetrie, si care erau formate din combinatii de simboluri organice, adica reprezentari abstractizate ale unor elemente ce pot fi intalnite in realitate, dar a caror insemnatate reflecta, de fapt, continuturi psihice, aflate in inconstient. Astfel, mandala prezinta atributele unui vis – este o poveste simbolica a carei desfasurare este coordonata de inconstient. Jung chiar a mentionat, intr-una din lucrarile sale, ca, prin aceasta tehnica creativa terapeutica, “imaginea mandalei pare sa se dezvolte de la sine, deseori in opozitie cu intentiile constiente ale persoanei”.
Asadar, simplul act al realizarii de mandale este terapeutic, oferind un limbaj particularizat, propriu fiecarui om, de exteriorizare si eliberare a emotiilor ascunse, a tulburarilor, traumelor, nevoilor, potentialelor neconstientizate.
Chiar daca nu descoperim imediat sensul simbolic al creatiei noastre, faptul ca acele continuturi au dobandit un glas, o forma, ne poate ajuta in deblocarea si fluidizarea energiei interioare, pentru a ne manifesta mai autentic si mai unitar.
Crearea de mandale linisteste mintea si ne relaxeaza, activeaza emisfera cerebrala dreapta, cea responsabila de zona emotionala, creativa, intuitiva, si astfel ne face sa devenim mai receptivi la mesajele interioare si mai inspirati. De asemenea, ne trimite in spatiul personal si ne faciliteaza conectarea cu miezul nostru. In plus,  ca orice forma de art-terapie, ne face sa ne simtim bine, sa ne destindem si sa ne jucam.
Desigur, “produsul” final, poate avea si o valoare artistica. Insa, aceasta activitate nu necesita talent la desen. Iar daca cineva are vreo indoiala asupra simtului sau artistic, ar trebui sa fie convins ca acesta nu lipseste nici unui om. Asezat in fata unei structuri armonioase, simetrice, sufletul deschis al fiecaruia dintre noi recunoaste acea armonie, ce se gaseste si in el, si vibreaza de placere. Acesta este simtul artistic: reamintirea si recunoasterea frumusetii din tine prin oglinda oferita de un context exterior.
Imbogatita cu diverse culori, forme, simboluri, mandala trece de expresia artistica si devine o reflectie personalizata a ceea ce se intampla in inima, mintea si trupul persoanei.
mandala detaliu2
A crea o mandala sau a patrunde vizual intr-una deja creata este o experienta spirituala, magica.

mandală de lumină

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu