marți, 17 ianuarie 2023

Chanting-ul continuu al sunetelor sacre

Chanting-ul a fost practicat in multe traditii religioase, din timpuri imemoriale, pentru a aduce “sacrul “ in vietile noastre. In stiinta Yoga, cu precadere in disciplina Bhakti Yoga, sau Yoga Dragostei si Devotamentului, unde mantrele sunt alcatuite din sunete stravechi, este folosit efectiv pentru a produce trezirea spiritala si largirea constientizarii. 

Asa cum spune Sri Vasudeva “ Chanting-ul trebuie sa fie, mai degraba, o expresie a libertatii si bucuria propriei divinitati, decat o veneratie externa”. Chanting-ul continuu al sunetelor sacre, cum sunt mantrele si numele divine, ajuta la directionarea mintii spre interior pentru a experimeta nivele mai profunde ale constiintei. In limba Sanskrita, cantecele sunt folosite ca vehicule puternice pentru exprimarea energiei spirituale. Ele permit maestrului spiritual sa transmita aceasta energie audientei receptive.

Exista beneficii profunde, fizice, mentale si spirituale, care deriva din practicarea chanting-ului. 

In plan fizic, beneficiul deriva din disciplina mentinerii unei posturi adecvate si din incurajarea exprimarii naturale, vocale; mental apare o imbunatatire a concentrarii prin repetarea sunetului; in timp ce la nivel spiritual aceasta experienta poate duce la trezirea centrilor energetici. Asa cum Sri Vasudeva spune, “ cineva poate canta propria cale spre eliberarea totala “

Transformarea Mintii. Natura repetitiva a chanting-ului, care are efectul crearii unui punct de atentie, aduce elementul disciplinei mentale in timp ce muzica si ritmul o sustin. Cand mintea este sub control, se pot experimenta nivele profunde ale spiritualitatii. Nu este neobisnuit sa auzi oameni care spun ca dupa chanting mintea lor este complet linistita.

Trezirea Centrilor Energetici. Cand un grup de persone trezite spiritual incep sa cante, energia dezvoltata are puterea sa trezeasca centrii spirituali adormiti ai unei persone. In timpul chanting-ului cineva poate simtii energia inalta creata de grupul care canta. Se stie ca in sesiunile de chanting conduse de Sri Vasudeva, oamenii pot avea tot felul de experiente profunde, pana la nivelul extins in care are loc vindecarea la nivel fizic si mental. Cu centrii energetici treziti, corpul devine energizat si puterea chanting-ului poate influeta fiecare celula a trupului. Chanting-ul poate, de asemenea, duce o personae dincolo de planul fizic, prin trezirea in inima a unor emotii frumoase: dragoste si bucurie.

Exprimare Dragostei. Cand canti este posibil sa simti cum curge in tine dragostea spirituala, pe masura ce Sinele tau divin incepe sa se manifeste. Asta este o experienta foarte inaltatoare. Asa cum explica Sri Vasudeva, “ Cand cant, nu cant unui Dumnezeu din afara mea. Imi exprim dragostea spiritului meu complet in interiorul meu. Ma abandonez total exprimand frumusetea si bucuria Sinelui meu interior.” Cea mai minunata experieta din viata noastra umana este atunci cand putem simti dragostea divina din noi. 

Experientele DivineUna dintre cele mai frumoase experiente ale practicarii chanting-ului a avut-o Sri Vasudeva in India. In timp ce canta, a inceput sa simta cum corpul lui raspunde spontan ritmului muzicii, mainile lui au inceput sa bata si corpul a inceput sa se legene fara efort, ca si cum o energie din interior il misca dupa voia ei. A realizat atunci ca centrii spirituali s-au trezit in interiorul lui si aceste experiente erau expresia naturala a acestui fapt. Practicarea chanting-ului, pe care a facut-o cu mare seriozitate incepand din acel moment, l-a dus in nivele inalte ale constiintei. Acum el foloseste chanting-ul ca o unealta puternica in invataturie sale.

Chanting-ul nu trezeste numai centrul inimii dar poate duce pe cineva sa experimenteze nivele mai inalte ale constiintei. Pe masura ce o persoana se adanceste in cantecul spiritual, incepe sa se elibereze de limitarile fizice. Este un sentiment de iluminare si cineva poate incepe sa simta o constiinta unica si unitara cu toti si toate. Acest lucru aduce o recunoastere mai profunda a faptului ca suntem parte a unui Sine mai mare. Aceasta este o puternica si miscatoare experieta spre interiorul nostru.

Sri Vasudeva

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu