Anumite culori sunt asociate cu anumite emotii sau stari.
Fiecare culoare este asociata unei anumite emotii, stari de spirit, simbol specific, care nu sunt, insa, identice in orice cultura.
Cum bine stiti, chinezii isi poarta doliul in alb, in schimb vesticii folosesc negrul. Si la noi albul este asociat cu batranetea si iarna. Negrul, pe de alta parte, indeplineste o functie de protectie, de siguranta, la care oamenii care sufera sufleteste apeleaza in mod inconstient. Asa cum noaptea si intunericul iti ocrotesc somnul, la fel imbracamintea de culoare neagra te ajuta sa te reculegi si sa incepi procesul de vindecare emotionala. De aici pornesc si alte interpretari culturale.
Culorile inchise (negrul sau bleumarinul), sunt asociate cu autoritatea si siguranta, deci deloc intamplator oamenii de afaceri, bancherii, avocatii si preotii se imbraca predilect in aceste culori. Pe de alta parte, culorile calde – rosu, galben, portocaliu – sunt asociate cu veselia, viata, entuziasmul, optimismul, vivacitatea, gasindu-si locul in alte domenii, cum ar fi publicitatea sau divertismentul.
Culorile reci pot “trada” o persoana relaxata, linistita, introvertita, chiar pesimista sau deprimata, pe cand cele calde – un om extrovertit, pasional, entuziast, poate chiar surescitat sau nervos.
Adesea insa, imbracamintea ilustreaza nu atat caracterul, cat starea de spirit a persoanei in acel moment (reala sau spre care tinde in mod constient sau inconstient). In acest sens, trebuie sa ai in vedere ca paleta cromatica poate fi folosita si la echilibrarea energiilor de un anumit tip si, ceea ce tie ti se pare raceala si calcul, sa fie, de fapt, incercarea unei persoane agitate de a se linisti si racori.
Semnificatii si efecte
Rosu – pasiune, actiune, dinamism, dragoste, energie, putere.
Are efecte benefice asupra inimii, sangelui, creste tensiunea arteriala, trateaza anemia; stimuleaza apetitul, inclusiv cel erotic.
Portocaliu/oranj – buna dispozitie, optimism, fericire, entuziasm.
Are efecte benefice asupra digestiei, rinichilor, splinei, pieptului, organelor sexuale; creste nivelul energetic si imunitatea.
Galben – atractie, clarviziune, nivel mental ridicat, incredere, intelepciune.
Energizeaza si stimuleaza sistemul nervos; are efecte benefice asupra plexului solar si ficatului.
Verde – armonie, echilibru, sanatate, prosperitate, succes, relaxare, crestere, viata, libertate, fertilitate, tinerete.
Ajuta la calmarea sistemului nervos; scade tensiunea.
Albastru – calm, liniste, pace, protectie, prietenie, autocontrol, onestitate, cunoastere.
Are efect antiseptic, scade febra, tensiunea nervoasa si pulsul, creste apetitul; clarifica mentalul si sporeste eficienta.
Indigo – pace, protectie, seninatate, speranta, spiritualitate, detasare.
Are efect sedativ, sporeste intuitia si creativitatea.
Violet – spiritualitate, transcendere, intuitie.
Ajuta la meditatie, la intarirea vointei, dezvolta mentalul, calmeaza durerile si stimuleaza sistemul imunitar.
Alb – puritate, inocenta, adevar, credinta, sinceritate, spiritualitate. Purifica si ajuta la vindecare.
Negru – protectie, siguranta. Absoarbe negativitatea.
Maro – stabilitate, protectie, familie.
Gri – neutralitate.
Roz – compasiune, afectiune, dragoste, prietenie. Echilibreaza emotional.
Turcoaz – emotie, imaginatie, creativitate, subconstient, transformare, comunicare.
Calmeaza si purifica.
Cromoterapia are efecte puternice asupra dispozitiei si sanatatii.
Culoarea este energie. Fiecare culoare are propria lungime de undă şi frecvenţă. Doar o mică parte a spectrului electromagnetic este vizibilă cu ochiul liber. Violetul are cea mai scurtă lungime de undă, roşul, pe cea mai lungă. Rezultatul este că noi percepem o culoare nu doar vizual, ci o absorbim şi inconştient, prin piele. Atunci când ne pătrunde în corp, culoarea produce reacţii chimice care modifică funcţiile mai multor organe şi sisteme. Folosim culorile, care actioneaza prin intermediul lungimilor lor specifice de unda, pentru restabilirea echilibrului energetic al organismului. Ghadiali Dinshah (1873-1966), un naturalist american din India, si-a petrecut multi ani cercetand efectele culorii, punand la punct filtre colorate si lampi, aplicand cunostintele sale stiintifice, pentru folosirea culorii in tratarea bolilor fizice. Munca sa este probabil cea mai vasta si detaliata decat oricare alta din acesta perioada.
Culoarea poate fi folosita pentru echilibrarea energiilor din corpul nostru, poate fi utila in probleme ce tin de fizic, mental, spiritual, emotional sau pur si simplu pentru relaxare. Orice fiinta umana rezoneaza cu anumite culori si respinge altele. Exista culori de care avem nevoie intr-un anumit moment, culori care ne linistesc sau culori care ne ofera energie, vitalitate. Pietrele pretioase functioneaza intr-un mod asemanator, ele elibereaza energii electromagnetice care influenteaza chakrele. In functie de culoarea lor, pietrele pretioase pot creste vitalitatea, pot contracara influentele negative, ne protejeaza sanatatea si ne ajuta sa progresam.
Color terapia este o metodă de folosire a culorilor şi a luminii pentru a echilibra şi a îmbunătăţi principalii centri energetici ai corpului. Culoarea ajută la încărcarea rezervelor de energie a „ţesuturilor” pielii noastre şi a organelor interne, crescând altfel imunitatea corpului. Principiul color terapiei chakrelor se bazează pe asocierea dintre culori şi cele şapte chakre principale, localizaţe de-a lungul coloanei vertebrale. Starea de bine a unei persoane este controlata de chakre. Se presupune că chakrele înmagazinează şi distribuie energie.
Fiecare chakra este asociată cu un anumit organ sau sistem din organism. Folosim culorile, care actioneaza prin intermediul lungimilor lor specifice de unda, pentru restabilirea echilibrului energetic al organismului.
Rosu
Muladhara, chakra elementara, situata la baza coloanei vertebrale, absoarbe energia rosie si influenteaza sexualitatea si instinctul de conservare. Rosul inseamna viata, energie, curaj. Culoarea rosie este considerata a fi un stimulent universal, fiind asimilata cu caldura indispensabila oricarei vieti, stimuleaza circulatia sangelui si faciliteaza regenerarea celulara.
Indicatii: anemie, raceala, gripe, dureri reumatice, tulburari respiratorii, anumite forme de depresie nervoasa, astenie fizica, astm bronsic. Contraindicatii: hipertensiune arteriala, febra, crize de nervi, temperamente sangvine, tulburari emotionale.
Portocaliu
Svadhishtana, sau chakra sacrala, absoarbe energia portocalie si este legata de aparatul genito-urinar, sex si reproducere. Portocaliul este considerat unanim culoarea veseliei si a bunei dispozitii, a bucuriei de a trai, inteligentei creative. Este o culoare creativă şi caldă, ce combină energia fizică cu calităţile mentale. Este culoarea creativităţii şi a adaptabilităţii. induce o stare generală de bine. De asemenea, portocaliul este o culoare energizanta, stimuleaza sistemul imunitar al organismului si ajuta la calmarea problemelor digestive. Portocaliul este culoarea anti-oboseala prin excelenta, stimuleaza sistemul respirator, accelereaza digestia, etc.
Indicatii: tratarea astmului, spasmofiliei, in caz de litiaza biliara, melancolie, stres, bronsite, afectiuni renale sau hepatice, reumatism cronic.
Galben
Manipura, sau chakra plexului solar absoarbe energia galbena si controleaza metabolismul, anxietatea, somnul si digestia. Galbenul este culoarea exprimarii propriului eu. Culoarea galbena stimuleaza sistemul nervos central, amplifica activitatea mentala, imbunatateste tonusul general facandu-ne sa ne simtim in forma, amelioreaza digestia, stimuleaza sistemul limfatic, permite atingerea unei depline stapaniri de sine, facilitand autocontrolul si o deosebita luciditate. De asemenea, stimuleaza nervul optic si influenteaza functionarea normala a sistemului cardiovascular. Considerata cea mai vesela din tot spectrul, culoarea galbena stimuleaza trairea unor sentimente pozitive, cum ar fi: optimismul, cutezanta, tendinta de autodepasire, stapanirea de sine, generozitatea.
In traditia populara romaneasca exista credinta ca toate florile care au culoarea galbena sunt bune pentru vindecarea bolilor de ficat si de piele, dat fiind faptul ca multe dintre aceste plante cu flori galbene (papadia, rostopasca, sunatoarea, galbenelele, sanzienele) sunt deosebit de eficiente in tratarea hepatitelor si a dermatozelor.
Verde
Anahata, sau chakra inimii, absoarbe energia verde si guverneaza circulatia, inima si emotiile, empatia, compasiune, inteligenta emotionala. Culoarea verde reprezinta culoarea naturii. Simbolizeaza puterea de creatie, speranta, comuniunea cu forta universala si este prin excelenta, culoarea vietii, a regenerarii si a vindecarii. Poate echilibra trupul, mintea si spiritul. Verdele crud al primaverii este prin excelenta regenerant si intineritor, dinamizeaza procesele fiziologice din organism si induce o stare de buna dispozitie.
Indicatii: dureri de cap, alergii, insomnii, hipertensiune arteriala, ulcer gastric, gripa insotita de febra, nevralgii, oboseala acuta, insomnii, nevroze insotite de anxietate. Ca regenerant, culoarea verde este indicata pentru stimularea vindecarii ranilor vechi si a fracturilor.
Albastru
Visshuddha, sau chakra gitului, absoarbe energia albastra si guverneaza comunicarea, sistemul respirator si gitul. Albastrul aduce armonie si liniste. Albastrul face parte din paleta culorilor reci, odihnitoare si linistitoare, care indeamna la calm si reverie, stimuland predispozitia la concentrare si liniste interioara. In plan psihologic predispune la meditatie, tandrete, afectiune, nostalgie, inspiratie, devotament. Mecanismele interioare care declanseaza aceste stari se explica prin scaderea presiunii sangvine si a tonusului muscular in sensul relaxarii, a eliberarii de stres, prin reglarea si calmarea respiratiei si prin reducerea frecventei pulsului. Aceasta culoare poate fi folosita si in scop de protectie. In Noul Testament, Fecioara Maria este descrisa ca purtand o mantie albastra. Multi dintre inteleptii care au atins un nivel inalt al iluminarii spirituale au interpretat aceasta ca pe o abundenta a albastrului in aura, ceea ce inseamna spiritualitate si devotament.
Culoarea albastra produce o crestere a capacitatii de aparare imunitara a organismului si faciliteaza regenerarea celulara. Indicatii: hipertensiune arteriala, afectiuni ale gatului, dureri de cap, insomnie, abcese gingivale, alergii, stari febrile, insolatie, palpitatii. Contraindicatii: boli reumatice, raceala, frisoane, oboseala, stari depresive.
I
ndigo
AJNA sau “al treilea ochi”, este cea de-a 6-a chakra. Ajna guverneaza gandirea, vederea interioara, intuitia. Este considerata centrul fortei psihice. Indigo este o culoare bună pentru disciplină, credinţă şi eficienţă. Se consideră şi că elimină sentimentele de dependenţă. Indigo scoate la suprafaţă temerile, încurajează şi accentuează responsabilitatea faţă de sine. Culoarea indigo combina albastrul intens al gandirii clare, lucide cu aspectele nuantei de rosu stabilizator, de aceea prin asimilarea acestei culori devin posibile schimbari benefice rapide la toate nivelurile fiintei umane.
Indicatii: migrene, diminuarea sau pierderea senzatiei gustative sau a mirosului, nevralgii, stari obsesive, afectiuni bronhopulmonare, sinuzite. Culoarea indigo este un agent purificator al sistemului circulator si amelioreaza durerile, datorita proprietatilor sale sedative, antialgice si anestezice.
Violet
SAHASRARA sau chakra coroanei, este considerata ca fiind chakra constiintei pure. Cea de a 7 chakra, absoarbe energia violet, guverneaza intuitia si cunoasterea spirituala. Culoarea violet este supranumita „culoarea puterii”, deoarece este considerata culoarea regilor, purtata de acestia in nuanta „purpuriu regal”. Violetul este culoare cu cea mai inalta vibratie dintre culorile din spectru. Astfel, este cea mai spirituala culoare dupa alb. Este culoarea interiorizarii, a revelarii esentei noastre Divine. Este culoarea elevarii spiritului, a clarviziunii, a patrunderii spirituale, a revelatiilor si a comunicarii cu spirite din alte planuri. Este o culoarea magica, subtila si plina de sensuri profund spirituale. Violetul este culoarea initiatilor, a magicienilor si a ocultismului. Violetul este o culoare profunda, de adancime. Ne da o senzatie foarte placuta, este foarte dulce si atragatoare. Este o culoare complexa care combina in mod paradoxal energia si caldura rosului cu raceala albastrului. Violetul lila, fiind specific feminin sugereaza rafinament, gratie si eleganta, este special si unic. Este un remediu bun pentru persoanele demoralizate, care nu mai cred in nimic si acuza lipsa de sens si scop in viata. Este foarte bun pentru readucerea sperantei, pentru iesirea din cotidian si deschiderea catre noi orizonturi spirituale. Violetul te ajuta sa-ti gasesti pacea interioara, dar poate mari sensibilitatea. Violetul actioneaza direct asupra functiilor creierului, faciliteaza patrunderea mentala si activeaza emisfera dreapta precum si alte zone nefolosite din creier. Violetul favorizeaza apropierea de latura spirituala a vietii, aparitia inspiratiei, dinamizeaza intuitia, confera candoare si puritate, aspiratie spre ideal. Culoarea violet favorizeaza dezintoxicarea organismului, intareste sistemul imunitar, regleaza tensiunea arteriala si induce somnul. Multi muzicieni, poeti si pictori au aratat ca momentele lor de mare inspiratie au aparut in situatii in care au fost inconjurati de o lumina violeta. Preferinta pentru nuantele pure de violet indica o natura sincera, inocenta, precum si o anumita intelepciune. La nivel psihic calmeaza angoasele, anihileaza frica si elimina agresivitatea.
Culoarea violet favorizeaza dezintoxicarea organismului, intareste sistemul imunitar, stimuleaza producerea globulelor albe, regleaza tensiunea arteriala si induce somnul.
Indicatii: boli reumatice, nevralgii, insomnii, astm bronsic, tulburari de vedere, dezechilibre nervoase, afectiuni renale, boli infectioase, stimularea memoriei, afectiuni cardiace. Contraindicatiile pentru aceasta culoare se refera la persoanele melancolice, predispuse la depresie psihica.
•ALBASTRU = TRIST/TRISTA,
•VERDE = BUCUROS/BUCUROASA,
•GALBEN = INGRIJORAT/INGRIJORATA,
•ROSU = FURIOS/FURIOASA,
•VIOLET = SPERIAT/SPERIATA
•ALB – nevroză, reverie, sfârşit
•NEGRU – moarte, dispariţie, urât, carbonizare
•ROŞU – boală, degradare, finalitate
•VIOLET – monotonie, crepuscul, alienare
•GALBEN – deznădejde, dezolare, tristeţe
•GRI – angoasă, plictis
•ROZ , VERDE, ALBASTRU – nevroza, tristete
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu