Brain Gym este un sistem de exerciții fizice creat în anii 80 de către Dr. Paul Dennison si soția sa Gail , care au căutat modalități eficiente de a ajuta copiii și adulții care au fost identificați ca având dificultăți de învățare. Ei au pus la punct o serie simpla de 26 de exerciții care ajuta la îmbunătățirea funcțiilor creierului, ideile devin mai clare, este stimulată inteligența si creativitatea, creste încrederea în sine. Gimnastica creierului cuprinde mișcări ușoare ale corpului concepute pentru a antrena cele 2 emisfere cerebrale pentru a lucra sincronizate. Se pare că atunci când creierul nostru devine echilibrat întregul corp răspunde la aceste schimbări , revitalizează mecanismele de auto-vindecare și restabilește armonia.
Practicate regulat exercitiile brain gym pot fi de folos pentru:
- Îmbunătățirea atenției și a capacității de concentrare;
- Îmbunătățirea capacității de memorare;
- Îmbunătățirea abilităților academice: citire, scriere, calcul matematic, performanțele la teste școlare;
- Îmbunătățirea coordonării fizice;
- Crește gradul de auto-responsabilitate;
- Îmbunătățește abilități de organizare;
- Ajuta la dobândirea unei atitudini pozitive, optimiste;
Brain gym este un sistem de exerciții practice, dezvoltat din kinesiologia educațională, inițial destinat copiilor cu probleme de învățare, dislexie, ADD, ADHD. S-a dovedit însă că aceste exerciții pot fi de folos oricui pentru a optimiza funcțiile creierului cu efecte benefice în toate domeniile vieții.
CÂTEVA EXERCIȚII:
- Bea apă suficientă. Nu este un exercițiu propriu-zis dar este esențial pentru buna funcționare a organismului în general și a creierului în special. Tine-ți în preajmă o sticlă de apă și beți câte o înghițitură pe tot parcursul zilei chiar dacă nu vă e sete. Apa este esențială în dezvoltarea rețelelor neuronale îmbunătățind astfel funcțiile cognitive (atenția, memoria, imaginația, gândirea).
- Respirația abdominală. Puneți mâinile pe abdomen apoi expirați cu pufnituri scurte (ca și cum ați ține o pană în aer) până când plămânii sunt goliți de aer. Inspirați apoi profund, mișcând doar abdomenul, cu senzația că acesta se umflă ca un balon. Putem arcui spatele pentru a mări cantitatea de aer inhalată. Expirați lent, pe gură până când simțiți că plămânii sunt goliți de aer. Repetați acest ciclu de inspirație-expirație pentru cel puțin 3 ori. Exercițiul îmbunătățește aportul de oxigen în întregul organism, relaxează sistemul nervos central, crește nivelul de energie, îmbunătățește abilitățile de citire și vorbire.
- Butoanele creierului. Puneți o palmă pe ombilic. Cu degetul mare și mijlociul de la cealaltă mână căutați 2 mici adâncituri de o parte și de alta a claviculei, la aprox. 1,5 cm lateral de centrul U-ului claviculei. Masați ușor aceste zone, cu mișcări circulare de la stânga la dreapta timp de 30 pană la 60 de secunde. Mișcarea stimulează funcționarea optimă a arterelor carotide care furnizează sânge oxigenat creierului, ajută la transmiterea mesajelor de la corp către creier, îmbunătățește capacitatea de a scrie, citi, vorbi, de a urma instrucțiuni.
- Apăsări repetate sub nas-bărbie-marginea coastelor. Stimulăm prin bateri repetate, ușoare, efectuate cu 2 degete punctele: sub nas- în spațiul dintre nas și buza superioară, pe bărbie și apoi simultan, cu ambele mâini în stânga și dreapta corpului unde se termină coastele (zona ficat și splină). Batem de cel puțin 10 ori fiecare punct. Exercițiul echilibrează sistemul energetic al corpului.
- Încrucișare mână-genunchi. În picioare, mergând pe loc, atingem alternativ genunchiul cu mâna opusă. Continuăm pe timpul a 4 până la 8 respirații complete. Exercițiul echilibrează funcționarea celor 2 emisfere cerebrale, îmbunătățește capacitățile de scris, citit, memorizare.
- Încrucișare genunchi-cot. În picioare, mergând pe loc, atingem alternativ cotul cu genunchiul opus. Continuăm pe timpul a 4 până la 8 respirații complete. Exercițiul echilibrează funcționarea celor 2 emisfere cerebrale, îmbunătățește capacitățile de scris, citit, memorizare.
- Optul leneș. Întindeți un braț în față cu degetul mare îndreptat în sus. Desenați în aer cu mana un 8 culcat cu o mișcare lină. În acest timp ochii urmăresc degetul mare păstrând capul în poziție verticală. Facem 3 mișcari cu brațul drept, 3 cu brațul stâng și 3 cu ambele brațe ținând palmele lipite. Exercițiul îmbunătățește vederea, echilibrul și coordonarea mișcărilor.
- Elefantul. Ridicați brațul stâng în față, la nivelul umărului, paralel cu solul, cu mâna atârnând ca o trompă de elefant. Înclinați capul și culcați urechea pe umărul stâng. Desenați cu ”trompa” un 8 culcat (∞ semnul infinitului) timp în care ochii sunt fixați pe degetul mare. Schimbați brațul după minim 5 mișcări complete. Exercițiul favorizează echilibrul minte-corp, este excelent în cazuri de atenție deficitară.
- Masajul căscând. Cu gura deschisă, masăm ușor mușchii din jurul articulației temporo-mandibulare pentru 1-2 minute cu mișcări circulare. Ajută la reducerea stresului, crește capacitatea de învățare și performanța școlară.
- Desenul simetric. Luați câte un creion în fiecare mână, de preferat de culori diferite. Trasați simultan cu ambele mâini pe o foaie de hârtie sau pe tablă desene cât mai simetrice. Ajută la echilibrarea celor 2 emisfere cerebrale, îmbunătățește coordonarea ochi-mână și motricitatea fină.
- Degete înlănțuite. Încrucișăm picioarele la nivelul gleznelor, întindem brațele în față, le împletim unul peste altul și încrucișăm degetele. Aducem apoi mâinile astfel încrucișate la nivelul toracelui. Rămânem în acestă poziție pentru minim 2 minute.
- Mingea. Încrucișăm picioarele la nivelul gleznelor, poziționăm mâinile la nivelul plexului solar ca și când am ține între degete o minge. Ținem degetele depărtate, păstrăm poziția pentru minimum 2 minute timp în care respirăm profund. Acest exercițiu îmbunătățește atenția, reduce anxietatea.
http://psihocliniq.ro/brain-gym-gimnastica-creierului-exercitii-de-echilibrare-a-emisferelor-cerebrale
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu