Boala Crohn este o afectiune inflamatorie la nivel gastro-intestinal ce apare datorita unor dezordini imunologice.
S-a dovedit faptul ca boala poate fi declansata de aparitia unui raspuns imun anormal impotriva bacteriilor intestinale saprofite (care se gasesc in mod normal la nivelul intestinului gros) sau prin mecanisme imune complexe secundare unor infectii cu diferite bacterii sau virusi (Mycobacterii tuberculoase, Yersinia enterolitica, E. Coli, B. fragilis).Complicatiile bolii Crohn pot fi, si ele, multe si variate, plecand de la aparitia fistulelor si fisurilor anale (interne si externe), obstructia progresiva a intestinului subtire, hemoragiile intestinale, pana la simptome neasociate cu tractul digestiv, care pot consta in inflamatii la nivel articular si ocular, aparitia calculilor renali sau vezicali, si chiar inflamatia ductelor biliare (colangita sclerozanta).
Factori declansatori :
-anumite alergii sau sensibilitati alimentare
-disbioza, inclusiv dezechilibru bacterian si infectii
-permeabilitate intestinala crescuta
Primul pas in corectarea dietei este identificarea alimentelor agresive si eliminarea lor.Urmatorul pas este reglarea disbiozei si popularea tractului digestiv cu bacterii benefice potrivite
De consumat cu moderatie :
• Produsele lactate. Se pot consuma cu multa moderatie produse lactate fermentate cum sunt iaurturile si branza;
• Alimentele care fermenteaza. In vederea diminuarii diareei si a durerilor abdominale, este bine sa se evite produsele care favorizeaza flatulenta si senzatia de balonare: fasole, varza, ceapa, citrice, bauturile gazoase, popcorn etc;
• Fibrele alimentare. Fibrele alimentare fac parte din alimentatia zilnica (cereale, legume, fructe etc). Extrem de recomandate pentru foarte multe persoane, fibrele nu sunt tocmai potrivite pentru o persoana care sufera de boala .
• Fructele uscate (nuci, seminte, alune, arahide etc). Acestea pot ramane blocate intr-o anumita zona a intestinului si pot provoca dureri;
Alimente benefice in boala crohn :
1.Fructele de avocado: sunt bogate in grasimi mononesaturate, fiind totodata o sursa excelenta de fibre, proteine, potasiu, vitamina E, complexul B si acid folic.
2.Cartofii dulci portocalii: sunt o sursa bogata de vitaminele A si C, complexul de vitamine B, mangan, potasiu si aminoacidul triptofan. Pretuiti pentru proprietatile lor antiinflamatorii, cartofii dulci portocalii se pot consuma la cuptor, fierti sau sub forma de piure, ori chiar gatiti pe gratar. Pacientii cu boala Crohn nu ar trebui sa le consume coaja, intrucat contine prea multe fibre capabile sa declanseze simptomele inflamatorii intestinale.
3.Lapte de migdale : bogat in proteine si grasimi esentiale omega 3, care faciliteaza digestia si nu produce reactii gastrointestinale neplacute.
4.Supele de legume : legumele consumate in stare cruda pot declansa reactii de fermentatie in timpul digestiei, de aceea gatirea lor in supe este o alternativa excelenta pentru persoanele diagnosticate cu boala Crohn. Medicii recomanda asezonarea supelor cu legume cu ierburi aromatice sau bulion, in locul smantanii, care este mult mai greu tolerata de un sistem intestinal iritabil.
5.Ouale :sunt surse excelente de proteine, iar albusul este foarte usor digerabil. Se pot consuma in orice forma de pacientii cu boala Crohn, insa este de preferat evitarea untului sau a uleiului in procesul de gatire, pentru mentinerea unui nivel optim al colesterolului.
6.Somonul : grasimile esentiale omega-3 din somon sunt cunoscute pentru actiunea lor antiinflamatoare, iar somonul este o sursa excelenta ai acestor acizi grasi sanatosi. Este recomandata gatirea cat mai simpla a somonului in cazul bolii Crohn, intrucat alte grasimi si condimente ar putea fi factori declansatori ai simptomelor afectiunilor inflamatorii intestinale. 7.Uleiul din seminte de in : s-a dovedit, in cadrul mai multor studii de specialitate, benefic in controlul simptomelor bolii Crohn. Acesta furnizeaza grasimi esentiale omega-3, care neutralizeaza reactiile inflamatorii din organism
8.Papaya: Desi multe persoane diagnosticate cu boala Crohn evita fructele de teama proceselor stomacale fermentative, chiar si in timpul episoadelor acute, fructele de papaya sunt optiuni alimentare bune si nutritive. Alaturi de mango, pepene galben si banane, aceste fructe exotice sunt usor digerabile. Papaya contine o enzima speciala, numita papaina, care ajuta organismul sa digere proteinele. Fructul de consistenta untoasa mai este bogat si in vitamina C, vitamina A, acid folic si potasiu, fiind disponibil in magazine pe toata durata anului. 9.Carnea de pasare : bogata in proteine, usor digerabile si satioase, adica benefice intr-o dieta menita de menajeze un sistem gastrointestinal sensibil.
10.Ardei capia copti : gustosi si foarte sanatosi, ardeii capia copti (cu coaja indepartata) sunt deliciosi, hranitori si siguri pentru persoanele care sufera de boala Crohn. Chiar si asa, ei nu sunt tolerati perfect de toata lumea.
11.Orezul alb : este recomandat si in dieta bolii Crohn, deoarece este usor de digerat. De asemenea, el furnizeaza si caloriile necesare in perioadele in care apar simptomele intestinale neplacute (varsaturi, diaree etc.). Singura conditie este consumul orezului alb foarte bine fiert. 12.Untul de arahide : Fructele oleaginoase sunt surse excelente de grasimi sanatoase, vitamina A si proteine, insa nu sunt usor digerabile odata consumate in stare naturala. Din acest motiv, untul de arahide sau de migdale reprezinta o varianta mai putin periculoasa pentru pacientii cu boala Crohn, cata vreme este foarte fin. 13.Pasta de humus : daca fasolea provoaca gaze intestinale si nu este de bun augur pentru suferinzii de boli inflamatorii intestinale, nautul preparat sub forma de pasta fina (humus) constituie o sursa pretioasa de proteine si alti nutrienti esentiali pentru organism. 14.Ovaz : spre deosebire de legumele crude, fructe sau nuci, ce contin fibre insolubile si pot agrava simptomele bolii Crohn (cum ar fi diareea), ovazul contine fibre solubile, ce absorb apa si circula mult mai usor prin tractul digestiv. 15.Piure de legume : nutritionistii recomanda piureul de legume (dovleac, morcovi, pastarnac) ca o sursa importanta de nutrienti, fara efecte nefaste.16.Piure de naut/linte : sunt alimente benefice pentru cei care sufera de afectiuni intestinale, avand un continut bogat de proteine si alte substante nutritive.
De consumat cu moderatie :
• Produsele lactate. Se pot consuma cu multa moderatie produse lactate fermentate cum sunt iaurturile si branza;
• Alimentele care fermenteaza. In vederea diminuarii diareei si a durerilor abdominale, este bine sa se evite produsele care favorizeaza flatulenta si senzatia de balonare: fasole, varza, ceapa, citrice, bauturile gazoase, popcorn etc;
• Fibrele alimentare. Fibrele alimentare fac parte din alimentatia zilnica (cereale, legume, fructe etc). Extrem de recomandate pentru foarte multe persoane, fibrele nu sunt tocmai potrivite pentru o persoana care sufera de boala .
• Fructele uscate (nuci, seminte, alune, arahide etc). Acestea pot ramane blocate intr-o anumita zona a intestinului si pot provoca dureri;
Alimente benefice in boala crohn :
1.Fructele de avocado: sunt bogate in grasimi mononesaturate, fiind totodata o sursa excelenta de fibre, proteine, potasiu, vitamina E, complexul B si acid folic.
2.Cartofii dulci portocalii: sunt o sursa bogata de vitaminele A si C, complexul de vitamine B, mangan, potasiu si aminoacidul triptofan. Pretuiti pentru proprietatile lor antiinflamatorii, cartofii dulci portocalii se pot consuma la cuptor, fierti sau sub forma de piure, ori chiar gatiti pe gratar. Pacientii cu boala Crohn nu ar trebui sa le consume coaja, intrucat contine prea multe fibre capabile sa declanseze simptomele inflamatorii intestinale.
3.Lapte de migdale : bogat in proteine si grasimi esentiale omega 3, care faciliteaza digestia si nu produce reactii gastrointestinale neplacute.
4.Supele de legume : legumele consumate in stare cruda pot declansa reactii de fermentatie in timpul digestiei, de aceea gatirea lor in supe este o alternativa excelenta pentru persoanele diagnosticate cu boala Crohn. Medicii recomanda asezonarea supelor cu legume cu ierburi aromatice sau bulion, in locul smantanii, care este mult mai greu tolerata de un sistem intestinal iritabil.
5.Ouale :sunt surse excelente de proteine, iar albusul este foarte usor digerabil. Se pot consuma in orice forma de pacientii cu boala Crohn, insa este de preferat evitarea untului sau a uleiului in procesul de gatire, pentru mentinerea unui nivel optim al colesterolului.
6.Somonul : grasimile esentiale omega-3 din somon sunt cunoscute pentru actiunea lor antiinflamatoare, iar somonul este o sursa excelenta ai acestor acizi grasi sanatosi. Este recomandata gatirea cat mai simpla a somonului in cazul bolii Crohn, intrucat alte grasimi si condimente ar putea fi factori declansatori ai simptomelor afectiunilor inflamatorii intestinale. 7.Uleiul din seminte de in : s-a dovedit, in cadrul mai multor studii de specialitate, benefic in controlul simptomelor bolii Crohn. Acesta furnizeaza grasimi esentiale omega-3, care neutralizeaza reactiile inflamatorii din organism
8.Papaya: Desi multe persoane diagnosticate cu boala Crohn evita fructele de teama proceselor stomacale fermentative, chiar si in timpul episoadelor acute, fructele de papaya sunt optiuni alimentare bune si nutritive. Alaturi de mango, pepene galben si banane, aceste fructe exotice sunt usor digerabile. Papaya contine o enzima speciala, numita papaina, care ajuta organismul sa digere proteinele. Fructul de consistenta untoasa mai este bogat si in vitamina C, vitamina A, acid folic si potasiu, fiind disponibil in magazine pe toata durata anului. 9.Carnea de pasare : bogata in proteine, usor digerabile si satioase, adica benefice intr-o dieta menita de menajeze un sistem gastrointestinal sensibil.
10.Ardei capia copti : gustosi si foarte sanatosi, ardeii capia copti (cu coaja indepartata) sunt deliciosi, hranitori si siguri pentru persoanele care sufera de boala Crohn. Chiar si asa, ei nu sunt tolerati perfect de toata lumea.
11.Orezul alb : este recomandat si in dieta bolii Crohn, deoarece este usor de digerat. De asemenea, el furnizeaza si caloriile necesare in perioadele in care apar simptomele intestinale neplacute (varsaturi, diaree etc.). Singura conditie este consumul orezului alb foarte bine fiert. 12.Untul de arahide : Fructele oleaginoase sunt surse excelente de grasimi sanatoase, vitamina A si proteine, insa nu sunt usor digerabile odata consumate in stare naturala. Din acest motiv, untul de arahide sau de migdale reprezinta o varianta mai putin periculoasa pentru pacientii cu boala Crohn, cata vreme este foarte fin. 13.Pasta de humus : daca fasolea provoaca gaze intestinale si nu este de bun augur pentru suferinzii de boli inflamatorii intestinale, nautul preparat sub forma de pasta fina (humus) constituie o sursa pretioasa de proteine si alti nutrienti esentiali pentru organism. 14.Ovaz : spre deosebire de legumele crude, fructe sau nuci, ce contin fibre insolubile si pot agrava simptomele bolii Crohn (cum ar fi diareea), ovazul contine fibre solubile, ce absorb apa si circula mult mai usor prin tractul digestiv. 15.Piure de legume : nutritionistii recomanda piureul de legume (dovleac, morcovi, pastarnac) ca o sursa importanta de nutrienti, fara efecte nefaste.16.Piure de naut/linte : sunt alimente benefice pentru cei care sufera de afectiuni intestinale, avand un continut bogat de proteine si alte substante nutritive.
Pentru tratarea acesteia recomand urmatoarea schema dedicata de tratament pe baza de produse naturiste Calivita:
- Immunaid (0-1-2 inainte de masa, 4 luni continuu, intareste sistemul imunitar regland sinteza haotica de imunoglobuline ce declanseaza si intretin boala).
- Green Care (1-1-1 inainte de masa, 3 luni continuu, are efect protector asupra mucoasei gastrointestinale prevenind dezechilibrele tanzitului intestinal si alte simptome digestive).
- Acidophilus (0-1-1 in timpul mesei, 3 luni continuu, regleaza ph-ul si flora intestinala facilitant procesele de digestie si absorbtie).
- Shark Aid (1-2-1 dupa masa, 2 luni continuu, are efecte imunomodulatoare si antiinflamatoare atenuand recidivele inflamatorii si distructiile mucoasei).
- Vital pe grupa sanguina (1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu, creste rezistenta organismului si imbunatateste starea generala printr-un aport optim de vitamine si minerale).
- Immunaid (0-1-2 inainte de masa, 4 luni continuu, intareste sistemul imunitar regland sinteza haotica de imunoglobuline ce declanseaza si intretin boala).
- Green Care (1-1-1 inainte de masa, 3 luni continuu, are efect protector asupra mucoasei gastrointestinale prevenind dezechilibrele tanzitului intestinal si alte simptome digestive).
- Acidophilus (0-1-1 in timpul mesei, 3 luni continuu, regleaza ph-ul si flora intestinala facilitant procesele de digestie si absorbtie).
- Shark Aid (1-2-1 dupa masa, 2 luni continuu, are efecte imunomodulatoare si antiinflamatoare atenuand recidivele inflamatorii si distructiile mucoasei).
- Vital pe grupa sanguina (1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu, creste rezistenta organismului si imbunatateste starea generala printr-un aport optim de vitamine si minerale).
Sau utilizarea urmatorulu tratament naturist :
-curcuma : inhiba sinteza si secretarea moleculelor care, in mod obisnuit, atrag la locul inflamatiei un influx masiv de neutrofile – si, in acelasi timp, suprima atat capacitatea neutrofilelor de a reactiona “la chemarea” respectivelor substante, cat si migratia leucocitelor la locul inflamatiei.
–MSM : reface mucoasa gastro-intestinala in boala Crohn, colita ulcerativa, diverticuloza, reflux gastro-esofagian, hiperaciditate -boswellia: boli inflamatorii ale intestinului (boala Crohn, colite ulcerative), inclusiv dureri abdominale, scaune moi, mucus si sange in scaun.
-aloe vera : polizaharidele întâlnite în aloe vera ajută la îmbunătăţirea digestiei, previne şi vindecă infecţiile cu fungi, tratează hiperaciditatea şi ajută la ameliorarea afecţiunilor precum ulcerul, sindromul colonului iritabil sau boala Crohn.
–uleiul de catina, galbenele si sunatoare-gemoderivate: combinatie de macerate glicerinice cu efect protector asupra mucoasei digestive si anti-inflamator: extract din muguri de Coacaz negru.
-Ribes nigrum, 35-40 pic dimineata, Extract din mladite de Mur - Rubus fructicosus, 35-40 pic la pranz si Extract din muguri de Smochin - Ficus carica, 35-40 pic seara.
-glutamina : protector exceptional al sistemului digestiv in cancer, sindromul de permeabilitate intestinala, colita, boala Crohn, diaree, ulcer, consumul de antiinflamatoare nesteroidiene, infectii digestive, atrofia mucoasei intestinale (mentine nivelul imunoglobulinei A (IgA) care reduce atasarea bacteriilor patogene de celulele mucoasei intestinale).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu